top of page
Поиск
  • Фото автораBulgarian Expert

Ново за шофьорите през 2021 – Въвеждат екостикери


Въвеждат екостикери, възможност за проверка на глоби през интернет и удължена валидност на шофьорските книжки.


Редица важни промени, засягащи шофьорите и собствениците на МПС влязоха в сила през последните месеци. И макар, че голяма част от шофьорите ни се свива сърцето щом чуем за нови промени, няма как да ги пропуснем защото в противен случай може да ни донесат проблеми с органите на реда и нежелани глоби.

Всичко ново, касаещо шофьорите ще откриете в тази статия.


Екостикер за всеки автомобил


Екостикерите влизат в сила от 12 юли 2021г за всички автомобили до 3,5 тона. Основната им цел е да се подобри качеството на въздуха в големите градове. На практика по този начин ще се ограничи достъпът на автомобили с нисък клас, които отделят повече изгорели газове. Автомобилите с газови уредби ще бъдат замервани докато работят на съответният газ. Решението за кои точно градове достъпът ще бъде ограничен от замърсяващите автомобили е поверено на кметовете по общини.

Екостикерите включват 5 категории, като най-високата е 5 категория и тя е за хибридните и електрическите автомобили. В категории от 1 до 4 ще влизат автомобили според датата на първата им регистрация, съответната екологична норма, посочена от производителя, както и данните от измерването, което ще бъде направено по време на техническия преглед. Според началника на „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски посочената в талона категория няма да важи, тъй като след определен период всяко превозно средство се амортизира и съответно започва да замърсява повече. Ако автомобилът не попада в нито една от следните екологични категории то той ще се води неизправен и ще бъде върнат от технически преглед докато отстрани повредата. Ако това не може да се направи, автомобилът следва да бъде спрян от движение.


От януари догодина „Автомобилна администрация“ ще получи достъп в реално време и ще започне да следи за нарушители. Това ще се случва посредством пътните камери, които ще улавят информацията, съдържаща се в чипа и ще подават сигнали за нарушителите. Информацията може да бъде проверявана и при рутинна проверка на служителите на реда, чрез регистрационният номер на колата. Въпросният чип в екостикера ще съдържа също и пълната информация за техническия преглед на превозното средство. Екостикерите ще бъдат подновявани всяка година при преминаването на технически преглед.

На практика това означава, че ако вашето превозно средство попада в еко категория 2, но ви се налага да влезете в София, където на определени места ще се разрешава само еко категория 3 и нагоре, то вие няма да имате право да преминете с този автомобил оттам. До този момент все още не са ясни какви ще бъдат наказанията за нарушителите.


Удължават валидността на шофьорските книжки


Всички СУМПС, които са изтекли или предстои да изтекат до 30 юни 2021г. ще бъдат с удължена валидност от допълнителни 10 месеца. Информацията оповести главният инспектор на отдел „Пътна полиция“. Причината за удължаването срока на валидност на шофьорските книжки е поради пандемията от Ковид 19 и усложнената обстановка в страната.

Още миналата година се предприеха подобни мерки, с цел да се избегне струпването на хора пред пунктовете на КАТ. Всички СУМПС, които са вече с удължен срок на валидност през миналата година, който предстои да изтече до 30 юни тази година или вече е изтекъл също ще бъдат удължени с още 6 месеца.

За съжаление подобно удължение на срока на валидност не важни за личните карти и ако те предстои да изтекат следва да бъдат подменени в срок от 1 месец, както си беше досега.


Проверка на глоби онлайн


Още от миналата година всички шофьори могат да проверят през компютъра или смартфона си дали имат невръчени глоби. Това става чрез системата на МВР в портала за електронни услуги. Системата беше разработена още през 2017г., но тогава не работеше достатъчно добре и показваше само вече влезли в сила фишове и наказателни постановления.


Към днешна дата електронната услуга функционира отлично вече втора година, давайки възможност на водачите на МПС да си направят справка по всяко време и навсякъде за текущи неплатени глоби по фишове, актове за установяване на административно нарушение (АУАН) или наказателно постановление (НП). За да направите проверката е нужно само да въведете валиден номер от свидетелство за управление на МПС (СУМПС) и своето ЕГН.


Освен проверката, водачите могат и да заплатят задълженията си онлайн. Веднага щом направите проверката можете да натиснете бутона „Плати“, като има няколко особености при попълването на данните.


Плащане на наказателно постановление (НП):

  1. Попълва се номер на НП и дата, на която е съставено;

  2. Точен размер на глобата;

  3. Име, презиме, фамилия и ЕГН на задълженото лице;

  4. Посочената в НП банкова сметка, по която да постъпят средствата;

Плащане на задължения по фиш:

  1. Серия, номер и дата на издаване на фиша;

  2. Размер на глобата;

  3. Име, презиме, фамилия и ЕГН на задълженото лице;

  4. Посочената във фиша банкова сметка, по която постъпват средствата;

Електронната услуга за проверка на задължения към КАТ е един доста добър напредък. Спестява на водачите доста нерви и време.

Достъпна е на адрес: https://e-uslugi.mvr.bg/

Comments


bottom of page